Nezamestnanosť vo Svidníku priamo súvisí s dopravnou infraštruktúrou

08.06.2010 Svidník

Svidník 8. júna (TASR) - Pokiaľ nebude mesto Svidník napojené na kvalitnú cestnú sieť, je len malá šanca, že do tohto regiónu prilákajú nových investorov, ktorí by vedeli vytvoriť väčší počet pracovných miest.
Podľa primátora Svidníka Michala Bartka (Smer-SD) by sa nová vláda i parlament mali prioritne venovať práve týmto oblastiam.
Mestom prechádza medzinárodná cesta E 371, ktorá má nevyhovujúce technické parametre a terajšia záťaž je približne 2000 kamiónov denne, čo podľa Bartka neúmerne zhoršuje životné prostredie. Verí, že dokončením obchvatu mesta, s ktorým počítajú v júli tohto roka, sa podmienky zlepšia.
\"Očakávame urýchlené pokračovanie výstavby ďalších etáp tejto cesty ako súčasti rýchlostnej komunikácie R4 v smere Poľská republika – Prešov – Košice – Maďarsko. Bolo by teda potrebné, aby nová vláda našla dostatok finančných zdrojov na dokončenie tejto dôležitej medzinárodnej spojnice, \" pripomenul primátor Svidníka.
Mesto má v územnom pláne vyriešenú lokalitu, kde by mohol stáť priemyselný park. Potenciálnych investorov však odrádza nedostatočná dopravná dostupnosť mesta a regiónu.
\"Súčasná nezamestnanosť v meste je okolo 20 %. V celom regióne je nedostatok pracovných miest, hlavne pre absolventov stredných a vysokých škôl. Prevažná väčšina z nich si hľadá prácu v zahraničí, respektíve v okolí Bratislavy, \" konštatoval Bartko.
Primátor by privítal také opatrenia, ktoré by sa výraznejšie zamerali na motiváciu aktivít malých a stredných podnikateľov.
\"Podpora by mala byť zameraná na tvorbu nových pracovných miest tak, aby sa v každom regióne vytvoril minimálne jeden nosný výrobný podnik s garanciou štátu, na ktorý by sa viazali malí a strední podnikatelia z okolia, \" dodal Bartko.
Mesto registruje väčší počet dlhodobo nezamestnaných, z ktorých podstatnú časť predstavujú občania rómskej národnosti. Tých sa snažia zamestnávať aj v rámci obecných služieb a verejnoprospešných činností. Podľa primátora, majú v tejto oblasti práce s Rómami dobré skúsenosti a v prípade zvýšenej dotácie na podporu verejnoprospešných prác, by takéto zdroje vedeli účelne využiť.
 

Vyberte región